Porträtt: Camilla Läckberg

Camilla Läckberg utbildade sig till civilekonom vid handelshögskolan i Stockholm, men sadlade om till att bli en av Sveriges mest framgångsrika deckarförfattare både i landet och internationellt. Hennes sammanlagt 10 böcker – åtta romaner och två novellsamlingar – har sålt i över 12 miljoner exemplar i över 50 länder. Hennes romaner utspelar sig i Fjällbacka, ett litet samhälle på västkusten där Camilla Läckberg själv föddes och växte upp. I romanerna framstår Fjällbacka som ett oerhört våldsamt samhälle, med tanke på alla bestialiska mord romanens huvudpersoner Erika Falck och Patrik Hedström måste reda ut, trots att Fjällbacka inte ens har 1000 invånare.

Hennes böcker har blivit både tv-filmer, en tv-serie och en biofilm. Dessutom ledde Camilla Läckberg tillsammans med Denise Rudberg litteraturprogrammet ”Läckberg och Rudberg” som sändes i Tv4 Plus år 2007-08, där de pratade litteratur med författare och kändisar som Alex Schulman, Carolina Gynning, Fares Fares, Bingo Rimér och Sigge Eklund.

Camilla Läckberg var mellan 2010 och 2013 gift med Marin Melin, vinnare av den första omgången av ”Expedition Robinson”, författare och polis. Äktenskapet blev mycket omskrivet i skvallerpressen.

Camilla Läckbergs senast utgivna bok är ”Lejontämjaren” som utspelar sig i Fjällbacka. Liksom i många av hennes tidigare fjällbackaromaner utreds ett nytt kriminalfall sida vid sida med ett historiskt.

Vid sidan av kriminalromanerna har Camilla Läckberg skrivit tre barnböcker om ”Super-Charlie”, två kokböcker och är ambassadör för barncancerfonden.