Stieg Larsson och Millennium-trilogin

Medan journalisten Stieg Larsson var redaktör för tidningen Expo arbetade han på en serie romaner om en journalist och en datahacker som avslöjar det svenska samhällets mörka hemligheter. När de tre första romanerna var färdigskrivna skickades de in till Piratförlaget, som dock tackade nej till en utgivning – kanske den svenska förlagsvärldens största blunder någonsin. Kontrakt skrev istället med det anrika förlaget Norstedts.

Stieg Larsson avled dock hastigt i en hjärtinfarkt i November 2004, ett år innan den första boken i det som kom att kallas Milleniumtrilogin gavs ut – ”Män som hatar kvinnor”. Serien rosades av kritikerna och sålde väldigt bra till både den svenska publiken och till utländska förläggare. År 2011 hade böckerna sålt i över 60 miljoner exemplar i 50 länder. Hela trilogin filmatiserades på svenska år 2008, med tre filmer som gav Noomi Rapace hennes internationella genombrott. En amerikansk filmatisering av den första boken, i regi av David Fincher, hade premiär 2011.

Milleniumtrilogins otroliga framgångar solkades dock något av turerna kring Stieg Larssons arv, som efter försäljningsframgångarna uppgick till åtskilliga miljoner. Stieg Larsson levde en stor del av sitt liv med sin partner Eva Gabrielsson. Då de aldrig gifte sig, enligt uppgift för att skydda Eva från de nazister Stieg Larsson kartlade som redaktör på Expo, tillföll hela arvet, efter en rättsprocess, Stieg Larssons far och bror.